epepep

The archived blog history of Per Liedman.

© 2013. All rights reserved.

Built on @mdo's Hyde.

Spielen!

Stora nyheter. Jag har lyckats sätta ihop mitt första GTK+-program och skapat mitt första Ubuntu-paket (som innehåller programmet i fråga). Men låt oss börja från början.

De senaste månaderna har jag fastnat i textäventyr - den uråldriga eller kanske urmodiga typ av datorspel där man spelar genom att läsa text och sedan skriva kommandon för att berätta för datorn vad man vill göra; interactive fiction (IF) är den engelska termen, som jag gillar bättre, då det inte nödvändigtvis rör sig om äventyr av drakar och demoner-karaktär.

I detta äventyrande började mina problem. Annars förträffliga Ubuntu har inte några program för att spela IF på något bekvämt sätt; några program finns (frotz, tads och qtads), men de täcker inte alla olika spelformat som finns, och även om jag gillar terminalfönster så är det inte optimalt för IF. Min favorit blev istället snart Gargoyle, som stöder alla format jag är intresserad av, samt ser synnerligen elegant ut.

Vad Gargoyle saknar är dock ett bibliotek, eller smidigt sätt att hålla reda på de olika spel man samlar på sig. Det är här mitt program kommer in. Ett slags katalogiseringsprogram för IF-spel med utseende som ett budget-iTunes. Arbetsnamnet är Grotesque (eftersom en gargoyle är en form av groteskornamentik - ja, jag fick slå upp det sistnämnda ordet).

Jag ämnar nog göra något lite mer seriöst av detta längre fram, men tills vidare lägger jag upp en screenshot, källkoden samt slutligen Ubuntu-paketet för Grotesque-0.1 (Uppdaterat 2008-07-03: se Grotesques hemsida för senaste versionen av dessa filer). Eftersom jag bara byggt på min egen maskin och det är första gången jag paketerar för Ubuntu så har jag säkert gjort något fel, men pröva gärna.

Min plan härnäst är att paketera även Gargoyle som Ubuntu-paket, eftersom det är lite väl stökigt att bygga för hand nu, lägga på lite puts och glans på Grotesque, samt kanske hitta på ett ordentligt namn. Vi får se. Under tiden borde du pröva att spela lite IF - några bra förslag på spel att pröva hittar du t.ex. här.